Motosikletli Yol İstiyor
''Fransa'da otomobil sürücüleri tarafından sol ve orta şerit arasında aralık bırakılması sağlanıyor.''
Avrupa ülkelerinde motosiklet kullanıcılarının rahat etmesi için bir takım çalışmalar yapıldığını söyleyen MOTED Başkanı Ali Erokan Karakoç, “İngiltere’de motosiklet sürücüleri tercihli yolları kullanabiliyor. Fransa’da otomobil sürücüleri tarafından sol ve orta şerit arasında aralık bırakılması sağlanıyor. Bu sayede motosikletlilere yer açılıyor. Benzer uygulamalar Türkiye’de de olabilir” dedi
Az yakıt tüketen, diğer araçlara göre çevreyi daha az kirleten, kolay ulaşım sağlayan ve son derece ekonomik olan motosikletin kullanımı Türkiye’de istenilen noktaya bir türlü gelemiyor. Türkiye’de trafiğe kayıtlı 2 milyon 438 bin 867 adet motosikletin bulunduğunu belirten Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erokan Karakoç, “Motosiklet kullanımının yaygınlaşmamasının birkaç nedeni var. Vergi oranlarının yüksekliği, yıllardır haksızca uygulanan köprü ve karayolu geçiş ücretleri ile yol problemleri bunların başında geliyor” dedi. Türkiye’de gerek trafiğin düzenin gerekse yollarının bozukluğunun motosiklet kullanmayı zorlaştırdığını belirten MOTED Başkanı Karakoç, “Oysa Avrupa ülkelerinde motosikletlilerin daha çabuk gidebilmesi için bir takım çalışmalar yapılıyor. Örneğin İngiltere’de motosiklet sürücüleri tercihli yolları kullanabiliyor. Fransa’da otomobil sürücüleri tarafından sol ve orta şerit arasında aralık bırakılması sağlanıyor. Bu sayede motosikletlilere yer açılıyor. Benzer uygulamalar Türkiye’de de olabilir” diye konuştu.
Yüksek vergi engeli
Motosikletlere uygulanan vergi oranlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında son derece yüksek olduğunu ifade eden Karakoç, “Motosiklet kullanımının artması birçok alanda fayda sağlar. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde motosiklet kullanımı sağlanan çeşitli avantajlarla destekleniyor. Örneğin pek çok Avrupa ülkesinde motosiklet satışından sadece Kdv alınıyor. Türkiye’de ise bir de Ötv yükü biniyor. Bunun dışında otoyol ve köprü geçişlerinde haksız bir ücretlendirmeye gidildi. 150 kg’lık motosikletle 3,5 tonluk kamyonete aynı ücret uygulanıyor” diye konuştu.
Çevreye dost
Motosiklet ve bisiklet gibi iki tekerlekli araçların kullanımının artmasının hem trafiği rahatlatacağını hem de çevre kirliliğini azaltacağını belirten Ali Karakoç, “Bununla birlikte daha az yakıt tüketilmesi, yolların daha az aşınması ve karayollarına daha az kaynak aktarımı gibi faydalar sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
Mz Kullanıcıları / Bilgi Paylaşım Başlığı MZ 251 - 301 Arkadaşlar sitede mz sahibi arkadaşlar varsa burda görüşlerimizi bilgilerimizi kısacası motorla ilgili paylaşımları yapmak için herkesi bekliyorum. resimde eklerseniz birbirimizi daha iii tanırız..... Hadi mz ciler........Bu başlık altında bilgilerimizi toplayalım.... Silindir adedi : 1 Motor Hacmi: 243 cc Motor Gücü : 21 Hp Depo hacmi : 18 lt Sıkıştırma : 10.5 : 1 Tork : 27.4 Nm/2.8 kgm Vites Oranları 1 Vİtes :3 2. Vites :1.865 3.Vites : 1.333 4. Vites :1.048 5. Vites :0.087 Besleme : 12 V 5-9 Ah Yakıt tüketim : 4 lt /100 km 0 - 100 Hızlanma : 7.8 sn Boş ağırlık : 153 kg Dolu Ağırlık : 330 kg [IMG] [/IMG] Bu da başkası 1990 model 10 yıldır bende. Anlaşılan en son sahibiyim...... [IMG]URL=http://imageshack.us] [/URL][/IMG] Bu da MZ lerin şanzumanı.....En verimli olduğu vitesler (arası uzayan) 3 ve 4. vites..... Bu MZ lerin ateşleme sistemi....Platin, meksefe, bu kutunun içinde.....
Yorumlar
Yorum Gönder